Tips på hur du får ditt batteri att inte tappa styrka

Det är nästan oundvikligt att batteriet ej tappar styrka och kapacitet med tiden. Men det finns mycket man kan göra för att motverka detta och få batteriet att hålla längre än vad det brukar. Nedan har du några tips på vad du kan göra för att slippa byta batteri lika ofta.

Vad är det som sliter ut batteriet och får det att tappa styrka?

Med varje laddningscykel slits ditt batteri lite, en cykel är när batteriet går från 0 till 100 och 100 till 0. Mindre laddningar räknas som en fraktion av en cykel.  så om du t.ex laddar din telefon från 50% till 100% räkas som en halv cykel, gör det en gång till och du har en hel.

Beroende på hur mycket du använder din telefon kan den kräva att du laddar 2 gånger per dag istället för 1, då kommer batteriet bara att hålla hälften så länge som en vanlig användare. efter ungefär 400 cykler så tappar batteriet en kapacitet på 20% och kommer kortfattat bara kunna hålla 80% så mycket kraft.
Men i verkligheten har det bevisats att många batteriet tappar kapacitet betydligt snabbare och kan påverkas redan efter 100 cykler. Efter dessa 400 cykler är det inte heller så att batteriet slutar tappa kapacitet, detta är en pågående process och blir bara sämre och sämre med tiden. Så genom att följa våra tips i föregående inlägg behöver du ej ladda telefonen lika ofta och då utför du färre laddningscykler vilket i slutändan får batteriet att hålla längre. 

Så vad kan man göra för att inte slita ut batteriet lika snabbt

1. Undvik extrem hetta och kyla. Detta sliter ut batteriet snabbt och om du använder din telefon under en längre period har du utan tvekan känt hur varm den kan bli. Låt den kyla ner sig, lägg den aldrig i direkt solljus och undvik att ta fram den om det e kallt ute.

 2. Undvik snabbladdning ”quick charge”. Många telefoner idag kan laddas snabbare med en adapter och sladd som tillåter quick charge, att ladda batteriet snabbt kan kännas bekvämt och spara tid men det påverkar batteriet väldigt negativt. Ju långsammare du laddar din telefon desto mindre slits batteriet ut. Så om du ej behöver ha din telefon snabbt igen undvik då snabbladdaren. 

3. Undvik att låta ditt batteri gå till 0% innan du laddar det till 100% igen. Äldre batterier hade ett minne som höll koll på vilka områden batteriet presterar bäst under. Då var det klokt att köra hela cykler för att hålla kapaciteten på topp. Detta är inget som finns i dagens batteriet och laddningar när batteriet nästan är slut eller nästan fullt sliter ut batteriet. Det är bäst att hålla batteriet mellan 20-90% men batteriet mår absolut bäst på runt 50%. Detta är svårt att sköta om man inte ständigt har en laddare tillgänglig. Men försök att i regel ladda telefonen innan den når under 20% och ta gärna bort den från laddningen innan den når 100%. 

I slutändan kommer ditt batteri att slitas ut oavsett vad du än gör. Men om du lyckas hålla batteriet hälsosamt i 3 år istället för 1-2 kan det göra så att du slipper byta batteri innan det är dags för en ny telefon. Man kan oftast direkt avgöra hur slitet batteriet är beroende på vem som använder telefonen. Yngre personer använder telefonen till allt dem gör under dagen både hemma och när dem är ute och går därför igenom fler laddningscykler på ett år än en äldre person som enbart använder den för lätt surfning, samtal och sms. Det är inte helt ovanligt att våra kunder som inte använder telefonen dagligen har samma original batteri i 4-5 år utan att dem märker att det har tappat kapacitet. Medans vi som använder telefonen flitigt märker redan efter 1 år att den har börjat tappa styrka. 

Få ditt batteri att hålla längre, det sparar pengar och är miljövänligare att använda våra prylar så länge vi kan innan vi kasserar dem.


Facebook


Instagram


Youtube