Tappat telefonen i vatten? Så här räddar du den!

Dagens telefoner är något vattentåliga men tro inte att detta innebär att den är helt vattentät, ingen telefon är 100% säker från vatten och om du haft telefonen något år påverkas tätningen i telefonen genom slitage och användning.  

Så vad ska du göra om olyckan varit framme och din telefon har tagit ett bad i havet eller toaletten?

Det absolut viktigaste är att du inte fortsätter använda telefonen, om den fortfarande är på, stängd då av den. Om du försöker starta den eller använder den som vanligt kan detta kortsluta hela enheten och skada den betydligt mer. 

Se sedan till att torka bort så mycket vatten du kan, torka av skärmen och ladd kontakten. Ta och torka rent baksidan och ramen runt telefonen. Du kan även skaka telefonen för att få vattnet att rinna bort från insidan av uttag och knappar. När du har torkat rent telefonen ta då ut SIM-kortet och om telefonen har ett batteri du själv kan lossa på, se då till att koppla ur det. iPhone och andra liknande telefoner är ofta ihopsatta så att du ej kan koppla ur batteriet utan att öppna telefonen vilket kan variera i svårighet.  

Mobilen i riset metoden

Något som idag har blivit synonymt med vattenskadade enheter är att ris kan få fukten att försvinna, detta är inget som är vetenskapligt bevisat men det skadar absolut inte att testa. Lägg telefonen i en skål eller påse och täck över rikligt med ris. Sedan kan du låta den stå i 24–48 timmar i riset. När du tar bort telefonen från riset se då till att inga korn sitter fast i ladd kontakten eller hörlurskontakten.

Telefonen lever!

Om din telefon startar och verkar fungera som den ska rekommenderar vi alltid att du så snabbt som möjligt gör en säkerhetskopia på telefonen. Då vattnet fortfarande kan ha skadat din enhet och kan ställa till stora problem längre fram. 

Vatten och elektronik har aldrig gått bra ihop och det finns flera sätt du kan förhindra att din telefon skadas av fukt eller vatten. En av dem vanligaste anledningarna till att telefonen blir vattenskadad är pågrundav användning vid eller runt om toaletten. Det är enkelt att den glider ur handen och rakt ner i toan. Eller om du har telefonen i fickan och när du tar av / på dig byxorna hoppar den ner i toaletten. Andra vanliga anledningar är självklart för att telefonen används när det regnar eller är fuktigt ute, man vill ta bilder på sjöar, hav och pooler eller att man råka välta omkull kaffet på bordet över telefonen.  

Fungerar telefonen fortfarande inte, eller vill du vara säker på att det inte finns fukt kvar i den?

Fungerar telefonen fortfarande inte efter att du testat våra tips ovan rekommenderar vi starkt att du kommer in till oss på Fix My Phone, vi kan då plocka isär hela enheten, torka ur alla komponenter och vattensanera dem. Detta tar bort eventuell fukt, vatten och beläggningar som kan lägga sig på kontakter och chip på insidan av telefonen. Har du tappat din telefon i vatten och den verkar fungera kan vi fortfarande rekommendera att du kommer till oss så vi kan ta isär telefonen och förhindra framtida skador.  

Du hittar våra olika butker här. 


Facebook


Instagram


Youtube